ГОСТ ISO/TS 22117-2013
Библиография
[1]ISO 5725-2. Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений.
Часть2.Основнойметодопределенияповторяемостиивоспроизводимости
стандартного метода измерения
[2]ISO 5725-4. Точность (правильность и прецизионность) методов и результатов измерений.
Часть 4. Основные методы определения правильности стандартного метода измерения
[3] ISO/TS 11133-1:2009. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие
указания по приготовлению и производству питательных сред. Часть 1. Общие руководящие
указанияпо обеспечениюкачестваприготовленияпитатслымхсред влаборатории
[4] ISO 16140. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Протокол проверки
достоверности альтернативных методов
[5] ISO/IEC 17025, Общие требования к компетентности испытательных и калибровочных
лабораторий
[6] ISO/TS 19036. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководство по
оценке неопределенности измерений для количественных определений
[7] ISO/IEC Guide 99. Международный словарь по метрологии. Основные и общие понятия и
соответствующие термины (VIM)
[8] ILAC-G13, ILAC Guidelines for the requirements for the competence of providers of proficiency
schemes. Available (2010-02-10) at: http:/Avww.ilac.org/documents/lLAC_G13_08_2007.pdf
[9]
T
hompson
.
M..
E
llison
,
L.R.,
W
ood
,
R. for IUPAC. The international harmonized protocol for the
proficiency testing of analytical chemistry laboratories. Pure Appl. Chem. 2006. 78, pp. 145-196.
Available (2010-10-08) at:
http://www.iupac.org/publications/pac/2006/pdf/7801x0145.pdf
[10]
A
ugustin
,
J.C.,
C
arlier
,
V. Lessons from the organization of a proficiency testing program in food
microbiology by interlaboratory comparison: Analytical methods in use. impact of methods on
bacterial counts and measurement uncertainty of bacterial counts. Food Microbiol. 2006, 23. pp. 1-38
[11]
F
earn
,
T..
T
hompson
.
M. A new test for "sufficient homogeneity". Analyst 2001,126. pp. 1414-1417
[12]
H
eisterkamp
.
S.H.,
H
oekstra
,
J.A.,
van
S
trijp
-L
ockefeer
,
N.G.W.M.,
H
avelaar
,
A.H.,
M
ooijman
,
K.A..
in
’T
V
eld
,
P.H., nPMMEHAHHERMANS. S.H.W.,
M
aier
,
E. A. ;
G
riepink
. B.
Statistical analysis of certification trials for microbiological reference materials. Luxembourg:
Commission of the European Communities. 1993. 41 p. (Report EUR 15008 EN.)
[13]
J
arvis
, B.
Sampling for microbiological analysis. In:
L
und
. B.M., B
aird
-P
arker
.
A.C.,
G
ould
,
G.W..
editors. The microbiological safety and quality of food. Vol. 2, pp. 1691-1734. Gaithersburg, MD:
Aspen.2000
[14]
J
arvis
,
B. Statistical aspects of the microbiological examination of foods. 2nd edition. Amsterdam:
Academic Press, 2008. 306 p.
[15]
J
arvis
, B., H
edges
,
A.J.,
C
orry
,
J.E.L. Assessment of measurement uncertainty for quantitative
methods of analysis: Comparative assessment of the precision (uncertainty) of bacterial colony
counts. Int. J. Food Microbiol. 2007,116. pp. 44-51
[16]
J
arvis
,
B..
C
orry
,
J.E.L.,
H
edges
.
A.J. Estimates of measurement uncertainty from proficiency
testing schemes, internal laboratory quality monitoring and during routine enforcement examination of
foods. J. Appl. Microbiol. 2007,103. pp. 462-467
[17]
T
illett
,
H.E..
L
ightfoot
,
N.F.
E
aton
,
S.,
P
lace
.
B.M. External quality assessment of microbial
counts from water: To score or not to score for proficiency. J. Chart. Inst. Water Environ. Manage.
2000.14. pp. 304-308
27